Спомен-плоча на Београдској капији посвећена уласку српске војске у Нови Сад

Локација: Београдска капија – Подграђе Петроварадинске тврђаве, Петроварадин

Спомен-плоча на Београдској капији која симболише улазак српске војске у Нови Сад 9. новембра 1918. године изворно је била израђена од бронзе у техници високог, односно алто-рељефа и била је постављенa 1938. године поводом обележавања двадесетогодишњице од овог догађаја. Плоча димензија 3,2 x 1,5 м. била је постављена на горњем делу капије са стране окренуте ка Сремским Карловцима и на њој је био симболично приказан улазак српске војске у Нови Сад, док се испод приказа налазио натпис који је упућивао на симболику спомен-плоче:

„Деветог новембра 1918. године, за време владавине краља Петра I Великог ослободиоца, а под врховном командом престолонаследника Регента Александра, кроз ову капију прођоше први одреди победоносне српске војске, доносећи слободу Војводини.“

Плочу су израдили оновремени познати уметници Карел Барањи и Злата Марков Барањи.

 

 

Одмах након формирања НДХ, односно након што је Срем прикључен овој квазиполитичкој творевини, 11. априла 1941. године, припадници усташког режима су најпре уклонили плочу, а затим је у потпуности уништили. У том контексту ово спомен-обележје везано за догађаје из Првог светског рата нашло се прво на удару власти НДХ, а убрзо након тога су и сва друга обележја у Петроварадину изложена поступцима уништавања материјалних сведочанстава везаних за прошлост Срба, као и за идеју југословенства коју је интензивно и прилично темељно спроводила НДХ.

Реплика бронзане плоче поново је постављена на изворни положај на Београдској капији 2013. године, у склопу темељне реконструкције овог историјског споменика а поводом обележавања 9. новембра – Дана Новог Сада, када је тим поводом уприличена прослава. Постављање плоче треба сагледати у контексту обележавања сто година од почетка Првог светског рата, као и у склопу тенденција везаних за афирмисање културе сећања које се на нивоу града уочавају у протекле две године.

Аутор: Кристијан Обшуст

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn