Лична сећања на посластичарницу Нешић у Пашићевој улици

Локација: Пашићева улица

[ngg src=“galleries“ ids=“46″ display=“basic_imagebrowser“]Један од саговорника са којим је обављен разговор о овој посластичарници истакао је ,,како је то била најчувенија посластичарница у граду” и да ,,када год је долазио Тито у Нови Сад увек су за дезерт након ручка имали посластице и колаче из Нешића”. Он је напоменуо да је често одлазио у ту посластичарницу, нарочито ,,као младић са друштвом” током седамдсетих година и да ,,ретко шта није пробао”, али да су му се највише допадале ,,различите торте, посебно Реформа” по чему је, како је истакао ,,Нешић и био чувен”.

Други информант је причајући у овој посластичарници, истакао је да је крајем шездесетих и седамдесетих година када је он у њу повремено одлазио ,,посластичарница није била лепо уређена, али да су колачи били квалитетни и јако скупи, дупло скупљи него на другим местима у граду”. Он наводи да је ,,посећивање и куповина код Нешића било показивање статуса”, односно да су колачи из Нешића међу грађанима Новог Сада, представљали неку врсту статусног симбола. Он је приликом разговора истакао да се знало ,,да ко иде код Нешића на колаче или има пара или једноставно рескира да потроши”.

 

 

 

Трећи саговорник са којим је између осталог обављен и краћи разговор о овој посластичарници, истакао је како су се ,,многи правили важни” када су причали како су били ,,код Нешића”. Он није често одлазио у ту посластичарницу како истиче, али ,,не толико због цена”, већ зато ,,што су му ти колачи били сувише кремасти” а он је ,,далеко више волео оријенталне колаче”, као и оне ,,које се нису топили у устима већ који су могли лепо да се жваћу и да им се осети прави укус”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Категорије Чланака

Повезани чланци