Место страдања у улици Војводе Бојовића

Локација: Касарна у Улици војводе Бојовића

[ngg src=“galleries“ ids=“54″ display=“basic_imagebrowser“]У комплексу некадашње Касарне краља Петра I у Улици војводе Бојовића, стрељан је већи број грађана који су претходно издвојени из групе људи на Житном тргу. Иначе, на Житном тргу се налазио велики број грађана које су овде присилно довеле мађарске окупационе трупе. Према сведочанствима грађана који су присуствовали овим догађајима, група младића је издвојена из масе која се налазила на тргу након чега су одведени у оближњу зграду касарне где је извршено стрељање.

 

 

На овој локацији, односно у дворишту касарне су 15. октобра 1941. године фашисти извршили вешање над неколико припадника НОП-а. У знак сећања на овај догађај, десет година касније – 17. октобра 1951. године у склопу оновремене официјелне комеморативне политике града постављена је спомен-табла на фасаду касарне која текстом упућује на конкретан догађај, односно на мартирство и херојство убијених. Постављање спомен-плоче треба сагледати у контексту оновремених идеолошких тенденција официјелне државне политике која је тежила инструментализацији локација везаних за револуционарне и ослободилачке тековине, односно истицању места страдања и мучења на којима су од стране окупатора погубљени учесници НОБ-а и други ратни заробљеници.

Комплекс касарне иначе представља и место страдања цивила током Новосадске рације, када је 23. јануара на овој локацији убијено неколико десетина грађана.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn