Лична сећања на Корзо

Локација: Потез од Булевара Михајла пупина, преко улице Модене до Трга слободе и Змај Јовине

[ngg src=“galleries“ ids=“39″ display=“basic_imagebrowser“]О тзв. Корзу који је ишао од Дунавског парка, поред посластичарнице Цариград, улицом Модене поред Катедрале и даље делом Змај Јовине улице, обављен је разговор са неколико саговорника.

 

 

Један од њих се сећа како су током шездесетих и седамдесетих година грађани ,,недељом послеподне шетали Корзом” и да су ,,се сви на неки начин знали међусобно”, као и да ,,никада није било никаквих инцидената”. Он кроз смех истиче да је ,,смисао корза била шетња и само шетња”, односно да су ,,људи шетали по рути корза горе доле од Цариграда до Трга Слободе и назад” уз повремено ,,заустављање на колаче у Цариграду” или на неким ,,другим местима”.

 

 

Саговорница која је и сама ,,као девојка” одлазила да шета корзом, сећа се ,,како је био обичај да се неки момци промовишу са мотором Веспа тако што би са мотором ушли међу сетаче и започињали разговор са девојкама и да су често додавали гас како би се мотор што боље чуо”. Она такође наводи ,,да су се на корзу људи лепо облачили“, односно ,,да је корзо било место за показивање ко има какве фармерице или хаљине”. Сећа се ,,како су момци носили дугу косу, фармерице и да су волели да показују ко има дуже зулуфе и гушћу косу”.

Један од саговорника је такође истакао ,,како је он имао као младић Веспу и да је волео да се провоза поред корза показујући свој мотор”, као и ,,да је тада носио звонцаре и уску кошуљу, имао дугу косу и квалитетне наочаре за сунце”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Категорије Чланака

Повезани чланци