Сећања на некадашњу продавницу, тзв. Пролазну Наму

Локација: Простор између Позоришног трга и Улице Краља Александра

[ngg src=“galleries“ ids=“30″ display=“basic_imagebrowser“]Тзв. Пролазна Нама, продавница одеће, налазила се између данашњег Позоришног Трга и Улице Краља Александра, односно имала је два улаза из две паралелне улице, због чега се и међу грађанима Новог Сада популарно називала “пролазна”.

 

 

Једна од информанткиња са којом је вођен разговор о овој продавници, објашњавала је на којој се локацији она налазила истичући да је ,,један од улаза био на месту Париског магацина”. Она је у продавници куповала ,,различите ствари од осамдесетих година па све док није затворена”. Саговорница је истакла ,,како је Нама била у граду позната по бољој роби него у Прогресу или Узору”.

 

 

Информант са којим је обављен разговор о овој продавници сећа се да је као дечак још током шездесетих година ,,често са мамом одлазио” у ту продавницу и да ју је звао ,,пролазна Мама”, с обзиром да је његова мајка ,,вечито била у тој продавници”. Такође се сећа како је волео самостално да пролази кроз њу, користећи је као ,,пролаз и пречицу између две улице”. Сећа се како се у кругу његове породице ,,јако често причало о пролазној Нами” и да је она ,,била појам”.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Категорије Чланака

Повезани чланци