Лична сећања на некадашњу робну кућу Стотекс и каснији Базар

Локација: Булевар Михајла Пупина

[ngg src=“galleries“ ids=“33″ display=“basic_imagebrowser“]Један од информаната са којим је разговарано, истакао је како је ,,пре почетка школске  године ишао у Стотекс да обнови гардеробу. Сећа се како је седамдесетих година увек ,,обилазио у Стотекс, тражећи ,,неку посебну посебну и јединствену Топер јакну”.

 

 

Други саговорник је истакао ,,да је он са породицом највише одлазио у куповину у Норк или Стотекс, где се могло ,,наћи увек све што је требало”. Информант је истакао како му је ,,био омиљени штанд са играчкама” и да је почетком седамдесетих, ,,када је био дете”, штедео новац како би купио ,,различите механичке играчке на навијање”. Саговорник се сетио ,,како је једном добио лимени авион на навијање”, који ми је ,,био омиљена играчка и који је сачувао до данас”. Он такође истакао, да је касније ,,када је већ био младић”, по правилу куповао ,,гардеробу у Стотексу а затим касније и у Базару”.

 

 

Саговорница, која је одлазила у робну кућу Базар, након што је почетком осамдесетих година отворена на месту Стотекса, истакла је ,,како је то била највећа и најбоље опремљена робна кућа у граду у којој је могло да се пазари све што реба, од одеће до беле технике”. Иста саговорница истиче да би ,,када је са својом тада малом децом одлазила у Базар”, увек убацивла жетон у ,,механичког коњића или авион”. који су били на ,,спрату Базара” и да ,,су њена деца ,,обожавала да се возе на овим играчкама”. Информанткиња је истакла ,,да када су се деца смирила након неколико вожњи ,,могла је да се посвети куповини гардеробе”. Она је такође напоменула ,,да је иначе  сваки пут када је са децом шетала по центру”, по правилу ,,ишла са њима у Базар да се по неколико пута возају на авиончићу или да јашу на коњићу”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn